HTML

Linkblog

Kvantum

2008.01.27. 21:27 :: peiszisz

A kvantum latin szó (quantum, jelentése mennyiség). Legáltalánosabban véve valami mérhetőnek az alapvető egysége.

A kvantum fizikában a legkisebb adag, amivel egy mérhető mennyiség növelhető. Az energia kvantuma például a foton, egy adott frekvenciájú hullámszerű csomag. A kvantummechanika a 20. század elején azon az alapvető feltevésen jött létre, hogy az elektromágneses sugárzás ilyen csomagokban érkezik.


1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://physical.blog.hu/api/trackback/id/tr25314021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wuang · http://nanotechnologia.blog.hu/2009/07/23/abakusz_nagyfiuknak_a_kvantumszamitogep_i 2009.10.04. 10:20:46

Ha hullámcsomag, akkor nincs adott frekvenciája. A hullámcsomag felépítéséhez egy adott frekvencia sáv szükséges. Ez dE energia határozatlanságnak felel meg. Ettöl a szélességtől függ a hullámcsomag időbeli szélessége. Ez a Heisenberg hatátozatlanság az energiára és az időre felírva. Ez minden hullámcsomagnál egy állandó érték közül van.
hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/HBASE/Waves/wpack.html#c1
Amint látszik a link alján a dkdx~1. Ez a hullámcsomagok fizikája. Innen ered a Heisenberg határozatlanság, csak ott a vákum(éter) tulajdonságai miatt ez az 1-es a redukált Planck állandó.
süti beállítások módosítása