HTML

Linkblog

2.9. Halmazállapot-változások, fázisátalakulás

2008.01.13. 17:20 :: peiszisz

   Hétköznapi tapasztalatok alapján jól ismert halmazállapot-változás, például a fagyás,
olvadás, párolgás, forrás, lecsapódás, de talán kevésbé ismert fogalom a szublimáció.
Ezek az állapotváltozások az ún. elsőrendű fázisátalakulások. Ez azt jelenti, hogy egy anyagra jellemző hőmérsékleten ugrásszerűen változnak a fizikai jellemzők.
Ezek az anyagra jellemző hőmérsékletek – olvadáspont, fagyáspont, forráspont, stb. – nagyban függnek a külső hatásoktól, elsősorban a nyomástól.
A tapasztalatok szerint a fázisátalakuláshoz szükséges hő mindig az átalakulást szenvedő anyag tömegével arányos. Q = Lm.

Az anyagra jellemző L állandó, a folyamattól függően olvadáshő, párolgáshő, illetve
forráshő néven ismert, és számértéke megadja az egységnyi tömegő anyag halmazállapotának megváltozásához szükséges hőmennyiséget. Minden anyaghoz tartozik egy meghatározott hőmérséklet, amely felett az adott anyag csak gáz halmazállapotú lehet, és bármilyen nagy nyomással sem cseppfolyósítható.
Ez a hőmérséklet az anyag kritikus hőmérséklete. Az éppen kritikus hőmérsékleten lévő gáz lecsapódásához szükséges nyomás a kritikus nyomás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://physical.blog.hu/api/trackback/id/tr65295815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása