HTML

Linkblog

Az egyesítő elméletek

2008.02.03. 19:07 :: peiszisz

A fizika egyik célja, hogy az összes kölcsönhatást egyetlen közös elmélettel írjon le. Ezzel lehetővé válna, hogy az összes kölcsönhatást egyetlen alapkölcsönhatásra vezessünk vissza. Eleinte az elektrosztatika és az elektrodinamika is külön jelenségnek látszott, majd rájöttek, hogy az áram töltött részecskék mozgása. Majd a Maxwell-elmélet egyesítette az elektromosságot és a mágnesességet, később a részecskefizikai standard modell, a részecskék kvantummechanikai elmélete, egyesítette a gyenge és az elektromágneses kölcsönhatást.

A nagy egyesített elmélet vagy Grand Unification Theory (GUT) jelenti a még meg nem levő elméletet, mely a gravitáció kivételével a másik hármat egyesítené, tehát az elektrogyengét az erőssel. További lépés lenne a gravitáció beolvasztása, melyet „minden dolgok elmélete” vagy Theory Of Everything (TOE). Az elmélet megalkotásának fő nehézsége, hogy a gravitációnak nincs meg a kvantummechanikával összhangban levő általánosan elfogadott elmélete (kvantumgravitáció). A probléma megoldásához a húr elmélet látszik a legmegfelelőbbnek,de ezt még nem sikerült bebizonyítani!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://physical.blog.hu/api/trackback/id/tr91323559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása