HTML

Linkblog

Aerogél

2008.04.09. 15:56 :: peiszisz

Az aerogél nagyon alacsony sűrűségű szilárd anyag, amely gélből származik, a folyékony komponenst gáznemű anyaggal cserélve ki. Az eddig ismert legalacsonyabb sűrűségű szilárd anyagnak tartják, amely számos különleges fizikai tulajdonsággal bír (például szigetelőként). Áttetsző volta és belső fénytörése miatt angolul nevezik fagyott füstnek (frozen smoke), szilárd füstnek (solid smoke) és kék füstnek (blue smoke) is, ezek a nevek magyar nyelvben nem terjedtek el (maga az aerogél is alig ismert). Bár külsőre tényleg olyan, mintha kék füstből vágtak volna ki egy darabot, érintésre a polisztirolhoz hasonlít.

Először Steven Kistler készített aerogélt 1931-ben, miután fogadott Charles Learneddel, hogy képes a zselében a folyadékot gázzal kicserélni, anélkül hogy a zselé összeroskadna. Az első ilyen gélek szilikongélek voltak. Azóta bebizonyosodott, hogy aerogélt számos különböző anyagból lehet készíteni. Már Kirstler a szilikonon kívül alumíniummal, krómmal és ónnal is kísérletezett.

Amikor megérintik, az aerogél a könnyű, de szilárd hab érzetét kelti. Neve ellenére száraz és fizikai tulajdonságai teljesen elütnek a gélekétől. Könnyű nyomás nem hagy rajta nyomot, erős nyomás azonban maradandó mélyedést képezhet rajta. Nagyon erős nyomásra struktúrája radikálisan reagál és az aerogél üvegként törik darabokra.

Ez utóbbi tulajdonsága ellenére az aerogél strukturálisan rendkívül erős és saját súlyának kétezerszeresét is képes megtartani. Ez dendritikus mikrostruktúrájának köszönhető, amelyben a 2-5 nanométer nagyságú gyűrű alakú részecskék csomókba tömörülnek, nagyon porózus, majdnem fraktális szerkezetet létrehozva, amelynek pórusai 100 nanométernél kisebbek.


Az aerogél változatos feladatokra alkalmazható. Elterjedten használják őrlemény formájában nagy méretű tetőablakok és átlátszó épületelemek hőszigeteléséhez. Nagy energiájú lézerek elnyeletéséhez is használható.

A nanostruktúra miatt tényleges felülete óriási, így katalizátorok hordozójaként és elnyelető anyagként is alkalmazható. Használják kozmetikumok és festékek sűrítőanyagaként.

2000 körül állítottak elő hajlékony aerogélt, mikor szálakat is kevertek az anyagba.

Így alkalmazási területei még szélesebbek.
Az egyik ismertebb felhasználása, amikor a NASA műholdon kilőve csillagközi port gyűjtött be segítségével.

A szén alapú aerogél jól használható szuperkondenzátorok előállításához. Az aerogél nagy felülete miatt az ilyen kondenzátor 2000-5000-szer kisebb lehet a hagyományosnál.
A Dunlop cég teniszütők belső merevítéséhez alkalmazza.


11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://physical.blog.hu/api/trackback/id/tr94418532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

krxx 2008.04.09. 16:57:22

Hol lehet ilyet venni?

diktatorikus kleptokrácia 2008.04.09. 17:10:06

forrás: wikipédia. ott pedig a NASA. de ennél lényegesen messzebbre jutottak már a kutatásokkal, s itthoni kutatók, tudósok is képesek 'üzemszerűen' előállítani.
Arról nem szól a fenti fordítás, hogy az anyag sűrűsége lehet akár 1 mg/ccm, míg a levegőé 1.2, de az átlagos sőrőség 1.9 - 7.8 között van. (Nem gramm, hanem miligramm, nem tévedés.)
Alkalmazási területei között lehetnének repülőgépek, űrrepülők, egyebek hőszigetelése is, mivel igen vékony - és könnyű - anyag tudná helyettesíteni a hagyományos, vastag és nehéz hőszigeteléseket.
Felületéről: 1 g anyag össz felülete elérheti az 1000 m2-t is. Molekuláris szűrők is készíthetőek aerogélből.

és miért részecske fizika! a blog címe? részecskefizika, egyben, esetleg?

Pipas 2008.04.09. 17:44:27

Ha kisebb a sűrűsége, mint a levegőé, akkor mér nem száll el?

frék 2008.04.09. 17:55:00

héliumos lufi megvan? na.

ubermorlock 2008.04.09. 17:55:02

Ezutóbbi engem is zavarbaejtett :). Nem kell itt szívni ezekután a zeppelinekkel, elég lesz egy pár ilyen kék füstös lapkát bedugni a pólóm alá, és már repülök is az USAba...

Serio 2008.04.09. 17:57:52

Pipas: Szerintem akkor elszáll. Csak a legtöbb esetben ugye nem kisebb.

Viszont levegőnél könnyebb aerogéllel új típusú, biztonságos léghajókat lehetne készíteni. A léghajó visszakerülhetne illő helyére a légiközlekedés színpadán. :)

Cifu 2008.04.09. 18:01:52

Ha hőszigetelésként akarják használni űrhajók, űrrepülőgépek esetén, akkor vajon elég rugalmas egy fellövéskor keletkező behatások, majd a világűrben a különféle behatások (űrszemét, UV sugárzás, stb.) elviselésére, végül pedig a visszatéréskor fellépő fizikai behatásokra (légellenállásból fakadó szakító és húzószilárdság).

Ha igen, akkor kvázi az egész gépet meg lehetne ilyen alapú anyagból építeni, legfeljebb a falvastagságot kell megnövelni némileg...

Pipas 2008.04.09. 18:05:08

Ahogy elnéztem a weblapot egyelőre még léghajónál kisebb méretekben gyártják. ;) Viszont milyen fasza léghajómodellt lehetne csinálni. Vagy nemis, megvan!! Start Trek működő űrhalyómodellt. Vennék mint a cukrot!

Mr. T. 2008.04.09. 18:05:54

Szilícium és nem szilikon. A Wikipédiában is rosszul volt. (Angolul silica)

k_huszar 2008.04.09. 19:01:21

Hogy rezecskefizika is legyen benne, cserenkov-detektorokat is szoktak csinalni belole ...

k.
süti beállítások módosítása